Schimbă spațiul alb într-un tavan care are ceva de spus

Ia un moment și privește deasupra capului. De sus te întâmpină o întindere amplă de tavan alb? Albul este culoarea conformității, o capitulare în fața standardului. În timp ce considerăm că pereții sunt cei care trebuie colorați, tavanele sunt lăsate în general neatinse – dar această mentalitate le neglijează vastul lor potențial. Este momentul să îți zugrăvești tavanul în culori. 

Dacă ai norocul unui tavan înalt – și ce noroc – nu îți fie frică să-l zugrăvești într-o nuanță mai închisă. Înălțimea va absorbi din culoarea și va introduce un punct focal; o culoare deasupra capului va crea un mediu intim, plăcut, de o solemnitate pe care nicio extindere amorfă de alb nu o poate genera. Pe de altă parte, deși poate părea contraintuitiv, să zugrăvești o cameră mică într-o culoare întunecată – inclusiv tavanul – poate estompa limitele, generând un simț al infinitului acolo unde metrii pătrați și înălțimea tavanului sunt de fapt la minim. 

Holurile reprezintă spațiul ideal pentru tavane vopsite. Vopsiți peretele din spate și tavanul cu aceeași culoare, lăsând pereții laterali albi și veți „mări” spațiul; vopsiți pereții laterali și tavanul, lăsând peretele din spate alb și veți accentua lungimea holului. 

Pentru cei care insistă să rămână pe un tărâm sigur, începeți prin adăugarea unei cantități mici de culoare în vopseaua albă, iar apoi întindeți-o pe tavan. Veți crea o interacțiune subtilă, complementară între lumină și întunecat care va deveni mai pronunțată în timpul unor anuite perioade din zi, fără a afecta anumite sensibilități.