Aceste cărți oferă o gamă largă de perspective și informații despre arhitectură și design, de la teorie și principii fundamentale până la aplicații practice și inspirație creativă. Le recomand cu căldură tuturor celor interesați de aceste domenii.


Tadao Ando: Complete Works

Tadao Ando (n. 1941) este cel mai renumit arhitect japonez și un designer cu o reputație internațională impresionantă. Acest catalog complet al operei lui Ando examinează în detaliu mai mult de 100 de clădiri și proiecte, toate ilustrate cu desene, schițe, planuri și alte materiale din propriul său studio. Francesco Dal Co introduce această analiză exhaustivă, care acoperă de la cele mai mici case private ale lui Ando din anii 1970 până la comisioane majore precum Biserica de pe Apă din Hokkaido (1988), Pavilionul Japonez pentru Expo 92 din Sevilla și Muzeul de Artă Contemporană Naoshima (1992). Un interviu revelator cu Ando, realizat de Hiroshi Maruyama, însoțește o serie de eseuri despre arhitectura lui Ando scrise de critici internaționali respectați, printre care Peter Eisenman, Kenneth Frampton, Tom Heneghan și François Chaslin, împreună cu scrieri ale lui Ando însuși.


The Architect's Home

Cel mai mare provocare în proiectarea locuințelor constă în negocierea echilibrului delicat dintre estetică și dorințele personale ale locuitorilor. În timp ce este important ca structura să reflecte viziunea și stilul arhitectului, clientul trebuie să se simtă în cele din urmă acasă sub acoperiș. Este deosebit de interesant, așadar, să examinăm casele pe care arhitecții le creează pentru ei înșiși. Dacă casele reflectă personalitatea proprietarilor lor, atunci locuințele proprii ale arhitecților sunt ca niște autobiografii. Locația, amenajarea, stilul, iluminatul, arta, mobilierul - fiecare detaliu adaugă culoare la poveste. Fiecare dintre aceste locuințe, prezentate de la A la Z după arhitect, vorbește mai mult despre designerul său decât oricare altă clădire ar putea să o facă.


Dieter Rams: The Complete Works

"Este foarte posibil ca dacă te-ai ras cu un aparat de ras electric, ți-ai uscat părul cu uscător de păr sau ai aprins o țigară în ultimii 60 de ani, să datorezi o recunoștință lui Dieter Rams." - New York Times Realizat în strânsă colaborare cu Rams însuși, acest catalog rațional este referința supremă cu privire la unul dintre cei mai influenți designeri de produse din toate timpurile.

Dieter Rams este unul dintre cei mai influenți designeri de produse ai secolului al XX-lea, care, timp de peste șaizeci de ani, a definit aspectul, senzația și funcția unora dintre cele mai iubite produse de consum din lume. Utilizând cele 'zece principii pentru un design bun' ca filosofie și practică pentru îmbunătățirea industriei într-un mod mai holistic și responsabil, Rams are o reputație strălucită cu rezonanță globală. Această carte extraordinară formează un catalog rațional al fiecărui produs pe care Rams l-a proiectat în viața sa - o adevărată celebrare a contribuției sale semnificative la domeniul designului industrial și al produselor. Cu 300 de ilustrații color, cartea este organizată cronologic, fiecare produs fiind însoțit de o descriere detaliată și o specificație detaliată, făcând aceasta ghidul de referință suprem pentru fanii lui Rams și un complement ideal pentru bestsellerul global Phaidon, "Dieter As Little Design as Possible".


Eames

"Totul se leagă în cele din urmă - oamenii, ideile, obiectele, și așa mai departe... calitatea legăturilor este cheia calității în sine." Charles Eames

"...totul depinde întotdeauna de altceva." Ray Eames

Nimic nu exprimă mai bine perfecționismul modernist decât designul creat de Eames. Deși sunt cunoscuți în principal pentru mobilierul lor, celebrul cuplu compus din Charles și Ray Eames (născuți în 1907 și, respectiv, 1912, și decedați în 1978 și, respectiv, 1988) au fost pionieri în domeniul arhitecturii, designului industrial, fotografiei și cinematografiei, pe lângă mobila lor emblematică.

Această lucrare acoperă toate aspectele carierei lor prestigioase, de la primele lor experimente cu mobilierul și modelele din placaj muls la "Case Study Houses" (Case de Studiu), precum și creațiile lor pentru Herman Miller și filmele lor, cum ar fi scurtmetrajul "Powers of Ten" (Puterea Zecilor), care a inspirat mulți artiști.


La Fábrica, Ricardo Bofill

La Fábrica este una dintre cele mai iconoclaste creații ale lui Ricardo Bofill. O fostă fabrică de ciment situată în apropierea Barcelonei, descoperită întâmplător în timpul unei plimbări cu mașina, clădirea a devenit centrul vieții arhitectului catalan târziu, servind atât ca locuință cât și ca sediu al practicei sale începând din 1973. Aici, Ricardo a creat un univers propriu, scoțând la iveală formele de beton sub ani de praf și fum, încurajând revenirea naturii în structură și ajustând echilibrul dintre scala sa monumentală și o sensibilitate umană delicată, fiind unul dintre primele exemple de reutilizare a unei clădiri industriale - și încă se schimbă.

Această nouă ediție extinde cartea pe care am publicat-o inițial în 2018, prezentând imagini exclusive din arhiva RBTA și o selecție extinsă de fotografii realizate de Nacho Alegre în vizitele sale la La Fábrica în ultimul deceniu. S-a întors în noiembrie 2022 pentru a documenta clădirea în starea sa actuală, încheind cartea cu 32 de pagini de imagini nevăzute altfel - un portret al celei mai iubite lucrări a lui Ricardo într-un moment de transformare profundă. Cu o introducere de Pablo Bofill, cartea include și un interviu cu Ricardo însuși realizat de arhitecții din Barcelona, Arquitectura-G și Guillermo López, o versiune extinsă a conversației publicată inițial în numărul 11 al revistei Apartamento.


Tom Kundig: Houses

Lucrările arhitectului Tom Kundig din Seattle au fost numite atât sălbatice și rafinate, cât și super-lucrate și calde. Proiectele lui Kundig, în special casele sale, combină în mod unic aceste două seturi de caracteristici aparent disparate pentru a produce unele dintre cele mai inventive structuri găsite în lumea arhitecturii astăzi. Lucrările internațional aclamate ale lui Kundig sunt inspirate atât de structurile industriale cu care a crescut în Pacific Northwest, cât și de culturile vii de meșteșuguri care se dezvoltă acolo. Clădirile sale îmbină în mod unic sensibilități industriale și materiale precum oțelul Cor-ten și betonul cu o înțelegere intuitivă a scară. Așa cum spune Kundig, "Ideea este indivizibilă de fabricație, indivizibilă de materialele utilizate." Tom Houses prezintă cinci proiecte în detaliu, de la schițele lor conceptuale inițiale până la detaliile lor intime finalizate cu dragoste. Casele lui Kundig reflectă un proces colaborativ susținut și activ între designer, meșteri și proprietari, rezultând în case care dau viață intențiilor arhitectului, materialelor utilizate și liniilor de o frumusețe de neuitat.


The Monocle Guide to Cosy Homes

Această carte Monocle ne învață cum să transformăm o casă într-un cămin. Este atât un ghid practic, cât și o sursă excelentă de inspirație. Ghidul Monocle pentru Case Acasă ne prezintă interiorul, mobilierul și locurile despre care trebuie să știm, împreună cu portretele oamenilor care pot face ca totul să devină realitate.

Ghidul Monocle pentru Case Acasă sărbătorește durabilul și semnificația prin intermediul unei colecții de locuințe care spun o poveste. Majoritatea cărților de arhitectură și design interior arată case perfect polizate, îngrijite până la punctul în care este greu să-ți imaginezi că cineva locuiește cu adevărat acolo: aceste cărți par să rateze ideea că casele sunt menite să fie locuite. Ele ar trebui să poată suporta zgârieturi și lovituri și să facă parte dintr-o comunitate, fie că este vorba despre un zgârie-nori din Chicago sau de coasta însorită a Australiei. Deci, care sunt cele mai bune locuri pentru a-ți construi un cămin? Care sunt satele, litoralele, munții, orașele și localitățile care te-ar face să te stabilești acolo? Ghidul Monocle pentru Case Acasă răspunde la aceste întrebări printr-un sondaj fotografic global al unei largi varietăți de locuințe. Fie că accentul este pus pe o reședință izolată în arhipelagul suedez sau pe o locuință luxuriantă din Rio de Janeiro, sau pe diferența dintre a locui în Tokyo și Toronto, această carte găsește echilibrul perfect între inspirație și practică.

Cartea este un sondaj al tuturor aspectelor de care aveți nevoie pentru a vă construi locuința visurilor voastre, oferind informații despre cele mai bune cartiere, arhitecți și creatori din întreaga lume. De la proprietarii de magazine de design la grădinarii cu acoperișuri verzi, Ghidul Monocle pentru Case Acasă vă introduce la oameni interesanți cu idei menite să dureze. Ilustrațiile distinctive Monocle punctează conținutul bogat și detaliat al cărții. Prin intermediul fotografiei impresionante, Ghidul Monocle pentru Case Acasă vă oferă și o privire asupra vieților care se dezvoltă în aceste apartamente, vile și case de vacanță, arătând că aceste locuințe sunt vii și tocmai acesta este aspectul care le face speciale. Aceasta este o carte la care veți reveni de nenumărate ori - este o carte despre calitatea vieții.


Soft Minimal: Norm Architects: A Sensory Approach to Architecture and Design

Crearea spațiilor de către Norm Architects, cu simplitatea lor umană, generează medii care se simt la fel de bine pe cât arată. Ghidați de idei de bine, esența stilului Norm Architects constă în bogăție îndrumată de restricții, simplitate însuflețită de căldură, complexitate amplificată de ordine.

Fie că este vorba despre arhitectură, design interior sau mobilier, brandul unic de soft-minimalism al lui Norm vorbește atât minții, cât și trupului, creând spații pentru oameni. Prima monografie a lui Norm Architects, "Soft Minimal," este o curațenie a propriilor lor lucrări care i-au făcut figuri-cheie ale designului nordic. Cartea prezintă proiecte rezidențiale și comerciale în întreaga Scandinavie, Italia și Japonia, pe măsură ce Norm reflectă asupra tradițiilor nordice, principiilor moderniste și importanței materialelor naturale. Explorând un proces creativ care face ca vizualul să vorbească la toate simțurile, cartea devine informativă, inspirațională și profund poetică.


The Kinfolk Home: Interiors for Slow Living

Când cartea The Kinofolk Table a fost publicată în 2013, a schimbat modul în care cititorii din întreaga lume gândeau despre adunările mici. În această continuare mult așteptată, fondatorul Kinfolk, Nathan Williams, arată cum adoptarea acelorași principii - încetinirea ritmului, simplificarea vieții și dezvoltarea comunității - vă permite să creați un spațiu de locuit mai atent, frumos și intim.

Kinfolk Home îi duce pe cititori în interiorul a 35 de case din întreaga lume, de la Statele Unite, Scandinavia, Japonia și dincolo de ele. Unii au construit case urbane moderne după planuri, în timp ce alții își îngrijesc cu grijă istoria lungă a casei lor. Ceea ce au în comun toate aceste spații este că au fost asamblate cu atenție, încet și cu o mare intenție. Cu fotografii atrăgătoare și profiluri, interviuri și eseuri cuprinzătoare, fiecare tur al casei este garantat să inspire.


Peter Zumthor 1985-2013: Buildings and Projects

Peter Zumthor, laureatul Pritzker din 2009, este unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți ai zilelor noastre. Este larg admirat pentru precizia și meticulozitatea sa, creând clădiri care răspund locației și funcției lor și care sunt remarcabile atât pentru materialele lor, cât și pentru calitatea atmosferică a spațiilor pe care le înconjoară.

Această prezentare cuprinzătoare în cinci volume a lucrărilor sale până în prezent prezintă patruzeci și trei de clădiri și proiecte, inclusiv unele care nu au fost publicate niciodată înainte. Pe 856 de pagini, cu peste 750 de fotografii, planuri, schițe, desene și acuarele, și cu texte scrise de Peter Zumthor special pentru această monografie, documentează o gamă largă de proiecte, de la clădiri de renume mondial până la unele care nu au părăsit niciodată stadiul de schiță.