Dacă te pregătești să îți construiești propria casă, probabil te întrebi în ce stil să o faci. Minimalistă, modernă sau in stil mediteranean? Să fie A-frame sau cu acoperiș terasă?
Este o decizie importantă, iar pentru a lua cea mai bună decizie, trebuie să iei în considerare mai mulți factori.

În primul rând, trebuie să ții cont de faptul că stilul este subiectiv. Ceea ce este la modă astăzi poate deveni demodat mâine. Gusturile și preferințele stilistice evoluează și se schimbă odată cu trecerea timpului.

În schimb, calitatea este mai ușor de evaluat și poate să fie un factor principal de decizie. Calitatea înseamnă abilitatea de a crea clădiri care îndeplinesc nevoile și scopurile pentru care au fost concepute, precum și de a fi durabile și eficiente din punct de vedere energetic. Evaluarea calității este mai obiectivă și mai măsurabilă decât evaluarea stilului.

În plus, arhitectura de calitate poate îmbunătăți calitatea vieții prin crearea de spații plăcute, funcționale și sigure. Este important să discuți cu un arhitect și să stabiliți împreună prioritățile pentru casa ta. Ar trebui să luați în considerare cât de mult spațiu aveți nevoie, cât de importantă este eficiența energetică și cât de mult timp și bani sunteți dispuși să investiți în întreținerea casei.

"Everything is based on a simple rule: "Quality is the best business plan, period."
-Steve Jobs

În timp ce stilul poate fi important pentru aspectul casei tale, nu ar trebui să fie factorul principal în decizia ta. În schimb, concentrează-te pe crearea unei case care să îndeplinească nevoile tale și ale familiei tale și care să îți permită să te bucuri de ea timp de mulți ani în viitor.

În concluzie, cred că în arhitectură, calitatea este mai importantă decât stilul. Arhitecții ar trebui să se concentreze în primul rând pe crearea unor clădiri care să îndeplinească nevoile utilizatorilor și să îmbunătățească calitatea vieții. Decizia ta ar trebui să se bazeze pe calitate, confort și utilitate, iar stilul ar trebui să fie doar o componentă secundară a procesului de proiectare.

(c) House 6, Marcio Kogan