Terenuri favorabile pentru locuințe
Terenurile favorabile pentru construirea de locuințe se află de regulă în vestul și sudul orașelor noastre, deoarece vântul bate în general din direcții cuprinse între sud și vest, respectiv dinspre sud-vest, aduce aer proaspăt de la țară și împinge fumul și vaporii orașului înspre nord și est. Zonele din urmă sunt în consecință mai puțin potrivite pentru locuit, cât pentru amplasarea industriilor. În zonele muntoase sau în cele din apropierea lacurilor situația poate fi exact opusă, deoarece versanții orientați spre sud sau spre răsărit din nordul și din vestul unui oraș aflat într-o vale sunt terenuri căutate pentru construirea de case individuale.

Poziții față de stradă
La construcțiile de tip case individuale este în general cel mai bine ca terenul să se afle la sud de stradă întrucât în acest fel toate dependințele se află în mod obligatoriu cu intrarea înspre nord, înspre stradă, și acestea pot fi supravegheate. Toate camerle de zi și de dormit se găsesc atunci pe partea opusă străzii, liniștită și însorită (est - sud - vest) cu ieșirea și priveliștea spre grădină.

De cele mai multe ori terenurile sunt înguste și adânci, cu latura spre stradă cât mai scurtă, astfel încât pe lângă clădiri rămâne în dreapta și în stânga distanța cerută prin regulamentul de urbanism local. Dacă însă terenul are o lățime mai mare, excedentul de pe fața însorită protejată împotriva vântului ar trebui să fie folosit prin prevederea în acest loc a unor balcoane, terase și ferestre mari. 

În cazul în care terenul este la nord de stradă, atunci construcția ar trebui să se afle cât mai în spate, pentru a putea fi folosită grădina însorită din fața casei, chiar dacă astfel, accesul devine costisitor. 

Pentru evitarea obsturării
ar trebui preferate acele terenuri, la care terenurile învecinate prezintă construcții pe partea însorită, deoarece în acest caz poziția și planul casei pot fi alese în funcție de acest lucru și nu este posibil ca ulterior soarele să fie obsturat de alte construcții.