De ce se postează atât de mult pe instagram selfie-uri din restaurante elegante sau băi de hotel? Este vorba despre lumina aceea care te flatează: o trinitate formată din lumina ambientală, lumina de accent și lumina orientată spre activități care s-au adunat într-un tot armonic pentru a ne pune în valoare trăsăturile și atenua imperfecțiunile. Din fericire, este o formulă pe care o poți aduce în propria casă și anume să stratifici diferite surse de lumină pentru a-i face pe toți – și toate – să arate absolut minunat.
Vestea bună este că ai cu siguranță deja două sau trei surse de lumină: și anume, o lumină ambientală, puternică și câteva lumini secundare, orientate spre activități. Poate ai și câteva lumini de accent, care vor perfecționa trioul, iar următorul pas ar fi repoziționarea câtorva lămpi sau accesorii pentru a obține iluminarea deplină. Bonus suplimentar dacă au fost conectate la un comutator gradual, căci scopul este să creăm un spațiu care debordează de atmosferă – nu o cameră de interogatoriu.
Pentru a pregăti scena, reduceți luminile ambientale din tavan, care reprezintă vinovatul principal al umbrelor deloc atrăgătoare. Apoi, adăugați o lumină de accent de-a lungul perimetrului spațiului. Amplasându-le strategic, puteți ilumina o operă de artă, crea o umbră dramatică în spatele unui aranjament floral sau puteți scoate în evidență o trăsătură arhitecturală. Merită menționat că lumina de accent trebuie să fie de aproximativ trei ori mai luminoasă decât contralumina ambientală și se va concentra într-o singură direcție. În cele din urmă, poziționați lumina orientată spre activități – lămpi, aplice, lămpi atârnate sau lămpi de podea – acolo unde aveți nevoie de lumină suplimentară pentru activitățile de zi cu zi.
Și iată, ați creat un spațiu radios care arată bine din orice unghi.