Thomas Strumberger: despre locuirea de calitate.

Cea mai importantă decizie pe care un arhitect o poate lua este cum să amplaseze clădirea pe teren. În luarea acestei decizii vă recomandăm să aveți în considerare orientearea clădirii către soare, traseul ventilației naturale, nivelul apei freatice și perspectiva vizuală.

De reținut că 80% din sustenabilitatea unei clădiri nu se obține prin sisteme tehnologice high-tech cum ar fi pompe de căldură, geotermale sau acoperișuri verzi. O contribuție mult mai mare o are studierea formei și a volumului.

Clădirea este bine să fie poziționată astfel, încât să se producă o ventilație încrucișată naturală și să existe cât mai multă lumină naturală pe timpul zilei. Lumina din multe părți creează o iluminare uniformă ideală pentru lectură, lucru sau alte sarcini. Contribuie la îmbunătățirea comunicării și a atmosferei bune in general.

Se recomandă obținerea unui spațiu privat intim dar in același timp și o deschidere către exterior și natură. Aceste două aspecte nu se exclud reciproc.

Zonele largi în consolă ale acoperișului protejează ferestrele și fundațiile, oferind umbră și creând sentimentul de adăpost și protecție.

Este de preferat folosirea materialelor în stare naturală și intr-un mod sincer. Beton aparent, fier zincat, cărămidă, piatră și lemn. Lemnul tratat corespunzător poate rezista și 100 de ani în timp invechindu-se intr-un mod frumos și natural.

Ca un ultim sfat, recomadăm atât o abordare contemporană cât și o inspirare din arhitectura locală tradițională, care de multe ori conține mai multă înțelepciune decât casele construite din materiale moderne.